POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ

Moderatorzy: Robi, biały_delfin

qba83

Re: POSZUKUJĘ - WPISZ PYTANIE, jeśli CZEGOŚ SZUKASZ

Post autor: qba83 » 14 lis 2025, o 19:14

To chyba będzie to. Emisja w TVP w październiku 1989. I przypomniało mi się że te dziewczynki się nazywały Molly i Megan. Ich zaginięcie nie było też głównym wątkiem serialu, ale jednym z wielu, chyba tylko jeden odcinek był skupiony na ich poszukiwaniach. Pozostałych nie zapamiętałem. Pamiętałem tylko moment porwania dziewczynek przez huragan spod umywalki, ich poszukiwania i moment ich odnalezienia w dole w ziemi.

kero

Post autor: kero » 18 lis 2025, o 00:23

Pamiętałam że to było w Australii bo oni mają święta latem miło mi że pomogłam.

miszka1975

Serial "Trzech + jedna"

Post autor: miszka1975 » 19 lis 2025, o 09:32

Czy ktoś wie gdzie można obejrzeć,chociaż we fragmentach czechosłowacko-polski film" trzech +jedna"?o ile się nie mylę w zapisie tytułu.Próbowałam znaleźć cokolwiek, ale wygląda jakby ten serial nie istniał w internecie. Kojarzy mi się z feriami i zimą w latach 80-tych.

kero

Post autor: kero » 19 lis 2025, o 19:23

A o czym to było ?

Awatar użytkownika
gumisio
Administrator
Kontakt:

Post autor: gumisio » 24 lis 2025, o 21:43

kero pisze:
19 lis 2025, o 19:23
A o czym to było ?
Jak to mówią - wygoogluj sobie. Ale to była koprodukcja polsko-czechosłowacka.
Serial z 1982 roku. Niestety, na dzień dzisiejszy chyba żadna streamingowa platforma nie udostępnia tego serialu.
http://dubbing.pl - encyklopedia polskiego dubbingu
http://www.nostalgia.pl - portal twojego dzieciństwa

qba83

Post autor: qba83 » 8 gru 2025, o 20:39

qba83 pisze:
1 lis 2025, o 11:53

2. Film o jakimś seryjnym podpalaczu, którego nie mogli złapać, zapamiętałem scenę jak podpalił pociąg pełen ludzi i jak jechala lokomotywa cała w ogniu. Film również leciał ok 1988/89. Chyba USA.
Nie wiem czy to będzie to, ale znalazłem radziecki film "Ekspres w ogniu" z 1981, znany też pod tytułem "Pospieszny 34", choć to chyba nie jest to.

TOM-L

Post autor: TOM-L » 12 gru 2025, o 01:44

Witajcie, kojarzę z wczesnego dzieciństwa amerykański serial czarno-biały, jakoś początek lat 70-tych , o amerykańskim umundurowanym strażniku obszaru leśnego i jego rodzinie, pamiętam bardzo charakterystyczny pojazd, którym się poruszał- rodzaj płaskiej łodzi z fotelem, za którym umieszczony był silnik i duże śmigło- jak w samolocie- powodowało ono ruch powietrza i ciąg , - ta płaskodenna łódź mogła się przemieszczać po różnym terenie; wodzie ale i bagnach. Serial był o przygodach tego strażnika i jego rodzinie. Może ktoś kojarzy tytuł?

Awatar użytkownika
Bellini
Kontakt:

Post autor: Bellini » 15 gru 2025, o 21:18

Tytułu nie, ale taki pojazd nazywa się poduszkowiec.
Grzegorz Tomczyk

TOM-L

Post autor: TOM-L » 16 gru 2025, o 00:44

Nie, właśnie ta łódź nie poruszała się na poduszce powietrznej, silnik ze śmigłem w obudowie wytwarzał tylko ciąg w kierunku poziomym, poduszkowiec posiada jeszcze fartuch na obwodzie kadłuba, by wytworzyć poduszkę powietrzną, która unosi jeszcze pojazd nad podłożem.

Ramajana_1989

Post autor: Ramajana_1989 » 16 gru 2025, o 07:24

Wyszukałem filtrami IMDB i znalazłem jakieś "Everglades!" , nie było łatwo, bo brakowało słów kluczowych - nie było "forest ranger", "ranger" ani "guard", dopiero "boat" pomogło i użycie dopisku "black-and-white" + ramy czasowe między latami 60. a 70. Tu cytat po angielsku: "In this syndicated series, Lincoln Vail was a local law enforcement official patrolling the wilderness area in his airboat. He had frequent dealings with the local Seminoles and worked diligently to protect the wildlife." Na tamtejszych zdjęciach widzę jakąś łódź, podobną do Twojego opisu :-)
qba83 pisze:
1 lis 2025, o 11:53
2. Film o jakimś seryjnym podpalaczu, którego nie mogli złapać, zapamiętałem scenę jak podpalił pociąg pełen ludzi i jak jechala lokomotywa cała w ogniu. Film również leciał ok 1988/89. Chyba USA.
Trochę podobny wątek miał film "Pociąg z forsą" z Wesley Snipes, ale wątpię, że chodzi o ten film.

qba83

Post autor: qba83 » 17 gru 2025, o 17:28

Pociąg z forsą jest z 1995, a ja ten film widziałem w 1988 lub 1989. Nie jest to również wspomniany wyżej radziecki film "Pospieszny34", bo tam nie było płonącej lokomotywy, tylko jeden z ostatnich wagonów. Z tym filmem wiaże się makabryczną historia, bowiem grająca w nim główną rolę kobiecą Elena Mayorova kilkanaście lat później zginęła w płomieniach. Różne są wersje, mówiło się, że przepłukała usta naftą, a potem poszła zapalić papierosa, inna że po pijanemu upuściła lampę naftową, oblewając się naftą, a jeszcze inna, że chorująca na depresję i uzależniona od alkoholu w taki makabryczny sposób popełniła samobójstwo.

TomaszK

Post autor: TomaszK » 17 gru 2025, o 18:58

TOM-L pisze:
12 gru 2025, o 01:44
Witajcie, kojarzę z wczesnego dzieciństwa amerykański serial czarno-biały, jakoś początek lat 70-tych , o amerykańskim umundurowanym strażniku obszaru leśnego i jego rodzinie, pamiętam bardzo charakterystyczny pojazd, którym się poruszał- rodzaj płaskiej łodzi z fotelem, za którym umieszczony był silnik i duże śmigło- jak w samolocie- powodowało ono ruch powietrza i ciąg , - ta płaskodenna łódź mogła się przemieszczać po różnym terenie; wodzie ale i bagnach. Serial był o przygodach tego strażnika i jego rodzinie. Może ktoś kojarzy tytuł?
To był "Mój przyjaciel Ben". Tytułowy Ben był oswojonym niedźwiedziem, pływał z bohaterami na tej łodzi z wielkim śmigłem, a serial szedł w niedziele na zakończenie Teleranka, na zmianę z "Czterema Pancernymi". Pamiętam odcinek jak bohaterowie- ojciec z synem, chronili przed kłusownikami czerwonego wilka, co w czarno-białej telewizji brzmiało dość dziwnie. Po latach dowiedziałem się, że to był wynik błędnego tłumaczenia, chodziło o wilka rudego (red wolf), gatunek faktycznie na wyginięciu. Ogólnie serial miał wydźwięk pro-ekologiczny, nowość w tamtych czasach.

Awatar użytkownika
Bellini
Kontakt:

Post autor: Bellini » 18 gru 2025, o 14:06

TOM-L pisze:
16 gru 2025, o 00:44
Nie, właśnie ta łódź nie poruszała się na poduszce powietrznej, silnik ze śmigłem w obudowie wytwarzał tylko ciąg w kierunku poziomym, poduszkowiec posiada jeszcze fartuch na obwodzie kadłuba, by wytworzyć poduszkę powietrzną, która unosi jeszcze pojazd nad podłożem.
Zwracam honor.
Obrazek
Grzegorz Tomczyk

TOM-L

Post autor: TOM-L » 22 gru 2025, o 08:59

Dzięki, właśnie o to chodziło :-). I faktycznie , coś z niedzwiedziem mogło tam byc, jak mówią zakamarki mojej pamięci :-)

TOM-L

Post autor: TOM-L » 30 gru 2025, o 15:19

Czy ktoś pamięta mroczny, włoski serial o poszukiwaniu skarbu Etrusków, gdzie główny bohater jeździł Alfa Romeo a jego znajoma była chyba medium i identyfikowała się z kimś namalowanym na obrazie? Serial zrobiony w atmosferze grozy i tajemniczości, który trzymał cały czas w napięciu

ODPOWIEDZ